Home > Medisch, Politiek > Resistentie-problematiek

Resistentie-problematiek

De afgelopen tijd (en waarschijnlijk ook de toekomstige tijd) gaat de resistentie van bacterien tegen bepaalde antibiotica een maatschappelijk issue zijn. Natuurlijk wordt er in onze cultuur eerst gezocht naar mogelijke schuldigen dan dat we proberen het probleem op te lossen. Paniekvoetbal waarbij alleen nieuwsmakers en politici baat hebben.

Laten we het probleem eens rustig benaderen.

Het probleem:

Bacteriën worden resistent tegen steeds meer antibiotica. Dit is een probleem voor mensen met een zwakkere gezondheid (YOPIs: Young, Old, Pregnant en Immunodeficient), want normaal gezonde mensen kunnen het gros van de bacteriën zelf wel aan. Bij mensen die met resistente bacteriën geïnfecteerd zijn is het lastiger om van de infectie af te komen, omdat er eerst gesignaleerd moet worden dat het een resistente bacterie betreft, en vervolgens een maatwerk therapie ingesteld moet worden. Dit komt soms te laat, en is soms ook niet mogelijk.

De oorzaak:

Hoewel er de laatste tijd heel hard geroepen wordt dat ‘resistentie voortkomt uit de veehouderij’, is dit slechts een zeer klein gedeelte van de probleemgevende bacteriën. Natuurlijk komen er bepaalde stammen uit de veehouderij, maar die zijn meestal niet gevaarlijk voor mensen. De echte boosdoeners komen voort uit exotische en minder exotische landen. Waar er door de artsen minder critisch met antibiotica omgesprongen wordt, of waar antibiotica gewoon zonder recept verkrijgbaar zijn. Niet voor niets worden mensen die in het buitenland in een ziekenhuis hebben gelegen het liefst geweerd door Nederlandse ziekenhuizen.

Het gevaar:

Zoals gezegd lopen de YOPI’s het grootste risico. Als ze een klinisch relevante besmetting meemaken (de meeste besmettingen met resistente bacterien leveren geen gezondheidsklachten op) is het lastig, tot onmogelijk, om deze te bestrijden. Vooral de onmogelijk te bestrijden infecties zijn heel tragisch. Die werpen de gezondheidszorg, in ieder geval op het gebied van antibioticagebruik, terug naar vooroorlogse tijden.

De oplossing:

Beleidsmaatregelen varieren van vrij simpel tot heel ingrijpend. Ik heb ze geprobeerd kwalitatief te scoren in de volgende tabel:

Maatregel Impact Kosten Doen?
Antibioticum gebruik veehouderij strenger Klein Verwaarloosbaar Ja
Kritisch nadenken over verzamelen zieken in ziekenhuizen Enorm Groot Ja
Niet-zieke mensen met resistente bacterien isoleren Klein Enorm Nee
Ziekenhuizen resistente bacterie vrij houden Matig Enorm Nee
Betere protocollen humaan antibioticum gebruik Groot Matig Ja
Internationaal meer druk achter verantwoord antibioticumgebruik Klein Klein Ja
Burgers beter voorlichten* Enorm Klein Ja
Medisch schoonmaakpersoneel beter voorlichten Enorm Klein Ja

*: Niet zo heel lang geleden werd mensen nog geleerd dat ze de plankjes waar ze rauw vlees op hadden gesneden niet meer mochten gebruiken. Dat je je groenten goed moest wassen. Dat mensen hun handen moesten wassen en dat je varkens- en kippenvlees moest doorbakken. Ergens is daar het klad in gekomen. Ook bestaat bij een hoop mensen de waanvoorstelling dat biologisch en natuurlijk veiliger is, iets wat aangewakkerd wordt door slimme marketing uit die branche.

Het echte gevaar

Terwijl iedereen zich blind aan het staren is op enkele kleine facetten van het probleem (zoals de geliefde aanval op de veeartsen van Nederland en hun antibioticumgebruik), blijven er een hoop maatregelen onaangeroerd. En dat is jammer. Want niet alleen kan het gevaar met vrij goedkope ingrepen al een stuk kleiner gemaakt worden, ook blijven de wat lastigere ingrepen buiten de schijnwerpers.

En terwijl de camera’s van de westerse wereld zich focussen op ziekenhuizen waar per jaar tientallen mensen overlijden aan resistente bacterien, mensen die over het algemeen in dezelfde periode overleden waren als ze met gewone bacteriën besmet waren geraakt, speelt er zich in de hele wereld een veel grotere ramp af. Op het moment is één op de drie mensen in de wereld met TBC besmet. Een steeds groter deel met de multi-resistente vorm. En ook een steeds groter deel met een vorm die tegen alle antibiotica resistent is. En TBC is wel een echte killer. Een reeël gevaar voor de mensheid.

Daar hoor je echter niemand over. Al komt die ver-van-mijn-bed-show steeds dichterbij…

Categorieën:Medisch, Politiek
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: