Home > Uncategorized > Oude modellen blijven hardnekkig

Oude modellen blijven hardnekkig

Het blijft toch bijzonder om te zien hoe star hele bedrijfstakken zijn in deze tijd. De muziek-, film- en gamebranche zijn hier de laatste decennia naartoe gegroeid en hebben het kikker in kokend water excuus. Van deze drie is de gamebranche de enige die langzaam naar nieuwe businessmodellen zoekt. Waarschijnlijk omdat de seniors in deze branche ook daadwerkelijk het internet gebruiken, in tegenstelling tot de muziek- en filmbranche.

Daar is nu de boekenbranche bijgekomen. Met de opkomst van eReaders zijn ze in ineens in hetzelfde vaarwater gevallen waar andere branches dus al een tijdje in rondzwemmen. In plaats van zich meteen aan te passen aan de nieuwe technologie met een nieuw businessmodel hebben ze met wat tape het electronische idee op het oude model geplakt. In sommige gevallen zelfs letterlijk (je krijgt het e-book ‘gratis’ bij een boek van meer dan 40 euro).

Het gevolg laat zich raden: Binnen no-time is er een markt ontstaan voor piraterij en mensen verkiezen het snel verkrijgen van 800 boeken voor 10 euro boven het lastig verkrijgen van een boek voor 15 euro (of als het een erg onpopulair boek is 3 euro).

En het was zo makkelijk te voorkomen. Simpelweg boeken direct aanbieden voor micro-betalingen. Niemand gaat zich de moeite nemen om illegaal boeken te downloaden/kopen met alle risico’s van dien (incompleet boek, illegale content op je eReader etc.) als je voor 2 euro meteen elk boek kan krijgen.

Maarja, dat zou te makkelijk zijn geweest.

Update 2019: Inmiddels is de boekenbranche wijs geworden, en zijn een hoop titels voor kleine bedragen te krijgen. Fantastisch!

Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie